Reklama
 
Blog | Václav Zeman

Kdo se málo ptá, málo se dozví

Přibývá kritik toho, že se čeští politici nevyjadřují k populistickým výrokům a akcím extremistů. Ale ptá se jich na to vůbec někdo?

V posledních dnech přibývá v médiích komentářů o tom, že se téměř nikdo z vrcholných politiků nevyjadřuje k aktuálním protiromským demonstracím v Českých Budějovicích a k tomu, že se část místních obyvatel přidává do pochodů pravicových extremistů a křičí s nimi nenávistná hesla. Což o to, já se všemi těmi texty úplně souhlasím a považuji to za vážný problém současné politické scény. K tématu se tak vyjadřují jen ti, kteří se na obdobných sympatiích snaží získávat své politické body.

 

Na druhou stranu si ale říkám, jestli není problém i na druhé straně drátu. Kolik novinářů a redaktorů se v posledních týdnech na toto téma zeptalo některého z vrcholných politických představitelů? Kolik z nich požadovalo jasné vyjádření o tom, co si noví i odcházející ministři nebo předsedové parlamentních stran o této situaci myslí?

Reklama

 

V článcích o událostech v Českých Budějovicích tak vystupují především zástupci policie, odborníci na extremismus, zástupci Romů, maximálně primátor Českých Budějovic – výš už dotazy na politiky nemíří (kromě několika výjimek jaké představovaly třeba rozhovor s Marií Benešovou v pondělním Respektu nebo nedělní Otázky Václava Moravce a diskuze tří bývalých ministrů vnitra).

 

Nevěřím, že by si v dnešní době potřebné neustálé péče o mediální obraz někdo z politiků dovolil na takovou otázku neodpovědět, aby se pak v článku objevilo něco ve smyslu „o odpověď jsme žádali ještě toho a toho politika, ale on nám ji neposkytl“.

 

Přitom takové hlasy by v dnešních dnech byly tolik potřeba možná více než ty o tom kdo bude jakým ministrem (obzvlášť ve chvíli, kdy není jasné, jestli vůbec bude).