Reklama
 
Blog | Václav Zeman

Za vajíčky nestojí ODS, ale Facebook (a tak trochu i Paroubek sám)

Stanou se po sametorevolučních klíčích symbolem další generace vajíčka? Dvacet let po listopadové sametové revoluci se nespokojení mladí lidé začínají aktivněji vyjadřovat k politice. Výrazně jim v tom pomáhá sociální síť Facebook.

Na seznam měst Kolín, Plzeň, Tábor, Písek, Benešov přibyly Litoměřice. Staly se tak dalším městem, kde se v blízkosti předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v posledních týdnech objevila vejce (ať už letící směrem k němu nebo ležící nedaleko od něj). V kampani před volbami do Evropského parlamentu, která je ale zároveň začátkem kampaně před předčasnými podzimními volbami do Poslanecké sněmovny, se tak vajíčka stala významným předvolebním tématem.

Vypátrat, kdo stojí za řetězovou vajíčkovou kanonádou, jejímž terčem je v posledních dnech předseda ČSSD Jiří Paroubek, není tak složité. Není to nikdo z Modrého týmu ODS, jak se snaží dedukovat zasažený, ale mladí lidé a studenti z celé republiky. Někteří z nich mohou být opravdu voliči ODS, ale to, co je spojuje, není žádné zadání seshora (případně zprava) ale pouze a jen nelibost se stylem politiky, který praktikuje předseda ČSSD – s jeho buldozerovou destrukcí vlády v polovině českého předsednictví a s otevřeně proklamovanou ochotou domluvit se kromě Marťanů i s komunisty (minimálně na toleranci vlády ČSSD, případně i na dalším, o čemž zatím nevíme).

I ty se můžeš stát vrhačem!

Za řetězovým ostřelováním předsedy parlamentní strany přitom s velkou pravděpodobností stojí sociální síť Facebook. Ta prožívá mezi mladými v České republice v posledních měsících opravdový boom. Kdo není na Facebooku, jako by nebyl. Ne poprvé se Facebook ukázal jako ideální prostředek pro hromadnou mobilizaci větší skupiny lidí, kteří se často ani vzájemně neznají, přesto se díky této síti dokáží mnohem snáze spojit pro společnou akci. Po protestech proti krokům mediální rady proti Radiu Wave nebo pro postavení Kaplického národní knihovny se Facebook poprvé výrazněji zapsal i do politického klání.

Reklama

Skupina Vejce pro Paroubka v každém městě! má v tuto chvíli přes 38 000 členů. „Tato skupina by měla zorganizovat vaječný odboj započatý hrdinně v Kolíně. Zvolme si vrhače z blízkosti měst Paroubkovy volební cesty!" stojí na facebookové stránce této skupiny. V polovině května ji založil kolínský rodák Matěj Frost, v současnosti studující archeologii na Masarykově univerzitě v Brně. Skupinu založil prý jako reakci na první vajíčkový útok, který se odehrál právě v jeho městě. „Původně jsem ji založil spíše z recese a jako vyjádření sympatií kolínským vrhačům. Tak velkou odezvu jsem skutečně neočekával, nicméně mě těší, že se najde tolik lidí, kteří nejsou ochotni poslouchat lži pana předsedy Paroubka a dokáží vyjádřit nesouhlas s jeho politikou, která se občas až děsivě blíží politice minulého režimu," odepsal mi Matěj Frost v odpovědích na několik dotazů.

Skupina uvádí přímý odkaz na předvolební turné ČSSD nazvané Jistota a otevřeně nabádá k pokračování metání vajec: „Žhavte facebook, telefony, maily: Kdokoli zná kohokoli z těchto měst nebo okolí, nakloněného této myšlence, okamžitě mu dejte vědět, ať se stihne připravit."

Včera přibyl další vajíčkový útok v Litoměřicích a ve středu se zřejmě dá očekávat další při mítinku ČSSD v Praze (součástí skupiny je odkaz na událost Paroubek v Praze, účast na ní přislíbilo již 283 lidí).

Zorganizovat protestní akci napříč republikou nikdy nebylo jednodušší.

Navíc poté, co se vajíčkové útoky staly mediální tématem, přidávají se každým dnem tisíce dalších příznivců a potencionálních vrhačů. Jen za poslední dva dny jejich počet vzrostl o bezmála deset tisíc.

Vejce jako symbol zrození

Vajíčko, které o Velikonocích užíváme jako symbol nového života, je tak dnes mladými lidmi používáno opět spíše jako symbol než jako zbraň, která by měla někomu ublížit nebo zranit ho. Je to symbol vyjadřující nespokojenost s politickým stylem ztělesněným Jiřím Paroubkem. Všechna ta vejce zároveň můžeme opět považovat za symbol zrození – zrození veřejné politické aktivity, mladé nastupující generace, o které se tolikrát říkalo, že ji věci veřejné vlastně ani moc nezajímají a muselo by se stát něco opravdu významného, aby se mobilizovala. Ta chvíle je možná právě tu. Jsou teď před námi v podstatě dvě možnosti. Buď se celé „vajíčkování" stane jen módní zábavou a jít si „hodit na Paroubka" může být pro někoho prostředkem ke zvýšení sociální prestiže, případně jít se na to podívat dobrým způsobem, jak zábavně strávit víkendové odpoledne. Pokud však nezůstane jen u hodu na cíl a celá událost přeroste ve vyšší zájem mladých prvovoličů o účast ve volbách i ve vyšší zájem o věci veřejné, můžeme celou „vajíčkovou aféru" považovat za pozitivní věc.

„Většina lidí přihlášených v mé skupině již také, stejně jako já, preferuje tichý protest bez házení. Doufám však, že se stejnou intenzitou, s jakou probudili události posledních dní zájem lidí o mou skupinu, probudili i jejich zájem o nadcházející volby. Jinak se totiž nic nezmění," píše Matěj Frost.

Na dotaz, jestli pro něj bylo poslední kapkou k takovým protestům proti politice Jiřího Paroubka potopení vlády nebo prohlašované povolební spojení s komunisty Matěj Frost odpovídá: „Myslím, že je to kombinací obojího, která je určitě ještě umocněna regionální politikou po vítězství ČSSD v krajských volbách. Alespoň tak tomu bylo u mě – poslední kapkou pro mě bylo podivné výběrové řízení na ředitele kolínského muzea, kde jsem si donedávna přivydělával při studiu. Při konkurenci dlouholetého kunsthistorika a doktorky muzeologie, zde vyhrál bývalý voják z povolání se stranickou příslušností v ČSSD, který dokonce přiznal, že dostal muzeum jako "trafiku"."

Kdo je tady ubožák?

Současná situace pro ČSSD nevypadá vůbec dobře. Předseda Paroubek narůstající vajíčkový tlak marketingově naprosto prohrává. Potom, co údajně skopl plato vajíček z pódia v Písku, napsal do Práva článek Vajíčko není argument, ve kterém se do celé aféry nesmyslně snažil zatáhnout ODS a vrchol přišel v Litoměřicích, kde na vrhače vajec začal křičet: „Jseš debil. Ubožáku, že se nestydíš. Podívejte se, ani se netrefí. Kdyby jsi se alespoň naučil házet, když jsi byl malý." To je pro politika usilujícího o to, stát se premiérem země přímo sebedestruktivní počin.

Cesta, kterou by se měla ČSSD vydat, je trpělivé vysvětlování jejího programu a zaměření na finanční krizi, kterou si dobře zvolila jako hlavní téma kampaně. Po nečekaném odstřelu vlády, který sociálním demokratům tak trochu nechtěně spadl do klína, však převažuje viditelná krize ve vlastních řadách a rostoucí frustrace z pomalu se ztrácejícího původně očekávaného snadného vítězství.

PS: Výzkumníci z CVVM včera zveřejnili výsledky posledních výzkumů, podle kterých by ODS předstihla ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu o devět procent. Kam až to ta vajíčka dotáhnou?