Reklama
 
Blog | Václav Zeman

Svíčkovou se šesti a budvar, please

Pokud studujete nebo pracujete v jihoanglickém městečku Bournemouth, není vůbec těžké potkat tu Čecha nebo Slováka. Na studijních nebo pracovních pobytech jich tu je přes různé organizace určitě víc než stovka. Jejich vzájemné poznávání výrazně usnadňuje ČeskoSlovenská komunita v Bournemouth a okolí. Už šestým rokem ji tu spolu s několika přáteli organizuje třiatřicetiletý toho času masér a pečovatel Honza Novotný přezdívaný ostatními Táta.

Poslední únorovou sobotu, krátce po desáté hodině, je v klubu Room Six nedaleko centra Bournemouth živo. Na parketu jsou první tančící lidé, světla stroboskopu čas od času ozáří dvě modročervenobílé vlajky, které zdobí pult DJe. Dnes večer se tu koná patnáctá československá party pořádaná právě ČeskoSlovenskou komunitou.

Kdo by si pod termínem „československá komunita" představil (stejně jako já) setkávání starších emigrantů s poslechem české dechovky a vzpomínkami na mládí, bude překvapen. Tato komunita sdružuje především mladé lidi. Většina z nich je ve Spojeném království jen dočasně a studuje nebo zde pracuje. Někteří se tu při jednom nebo druhém usadili a už tu zůstali.

Z půdy do klubu

Stejně tak přijel před šesti lety na jih Anglie Honza Novotný. „Bydlel jsem v nedalekém městečku Swanage. Chtěl jsem tu jenom tři měsíce chodit do školy. Nakonec jsem si to trochu prodloužil a zůstal tu dodnes," vypráví Honza a co chvílí se zdraví s někým, kdo právě přišel.

Reklama

Počátky dnešní komunity tak představovala tradiční studentská zábava – pravidelné páteční barbecue na pláži, nedělní fotbálky, party v půdním bytě jednoho Čecha studujícího v Bournemouth. Honzovi a jeho dalším kamarádům to však nestačilo. S rostoucím počtem přijíždějících Čechoslováků se navíc rozšířilo publikum, které do svých aktivit mohli zapojovat. Původní akce pořádané pro malou skupinu kamarádů se tak brzy rozrostly na větší pořádané pro všechny Čechy a Slováky v Bournemouth a okolí. Z nedělních fotbalů se stalo pravidelné zápolení Česko versus Slovensko. Bytové party se přesunuly do klubu a vznikla tak tradice, která má za sebou už patnáct pokračování.

Výčet aktivit, které se pod hlavičkou komunity v Bournemouth konají, však tímto nekončí. Komunita pravidelně naplňuje internetové stránky, které nabízí kromě pozvánek na akce i praktické informace. Třeba o tom, jak si zařídit pracovní registraci ve Velké Británii, kolik máte zaplatit na dani z příjmu, inzeráty s poptávkou po práci a ubytování nebo aktuálně nejlevnější spoje do České republiky a na Slovensko. Každé první úterý v měsíci se v městečku Poole v dětském centru Rossmore schází české a slovenské matky se svými dětmi. Jejich setkávání je otevřené i zájemcům z jiných zemí. „Ze svojí předchozí práce mám docela dobré organizační schopnosti, které tu můžu uplatňovat ve prospěch bezvadných akcí a lidí. Některé věci ale stačily jen popostrčit a ony už se rozběhly samy jako třeba srazy dětí a rodičů pořádané naší kamarádkou Míšou," říká Honza, který doma pracoval pro firmu zajišťující zásobování plynem pro domácnosti

Či só hode

Největší akce pořádaní komunitou vznikla na začátku loňského roku. Jsou jí československé hody. Na první hody potvrdilo účast asi padesát lidí, kteří si mohli předem objednat některé z nabídky českých a slovenských jídel. „Nakonec přišlo asi 250 lidí, neměli jsme pro ně dost jídla i organizačně to byl hlavně zmatek. Ale ukázalo se, že zájem o takové akce tu rozhodně je," vzpomíná Honza. V půlce března se tak v Bournemouth budou konat už třetí československé hody. Na stránkách komunity je už zveřejněný jídelní lístek. Je na něm svíčková na smetaně, segedínský guláš nebo řízek s bramborem a okurkou.

Spoluorganizátor většiny aktivit Honza Novotný vysvětluje, jak se k tomu všemu vlastně dostal: „V Čechách jsem v práci trávil spoustu času a dost mě zatěžovala. Když jsem s tou prací skončil, rozhodl jsem se odjet do Anglie a zlepšit svou angličtinu." Vystřídal tu několik všelijakých druhů práce. Nejdřív pracoval v kuchyni, potom chvíli jako popelář. „Teď už pět let pracuju jako pečovatel v domě pro seniory. Navíc jsem si tu udělal masérský kurz a sem tam dělám masáže. Potřebuju něco dělat pro lidi, jsem v tomhle typická ryba,"dodává Honza.

DSC00199.jpg

Jsou asi tři hodiny ráno a klubem se rozléhá Medvídek od skupiny Lucie. DJ Ondřej chodí po klubu s českou vlajkou na zádech a zábava ještě zdaleka nekončí. Ptám se Honzy, jestli se z toho všeho zařizování už necítí trochu unavený a jak dlouho tu plánuje zůstat. „Zatím ani ne. Všechno se to začalo pořádně rozjíždět tak před rokem, takže je to zatím ve fázi rozvoje. Jednou se ale do Čech vrátím. Nechci tady zestárnout. Ségře se teď navíc narodili dvojčata a nechci je vídat jen několikrát za rok," říká Honza a urovnává si na hlavě černého kulicha s českou vlajkou.