Reklama
 
Blog | Václav Zeman

Na Střeláku se promítat nebude. A v Riegráku?

Vše bylo nachystáno. Druhou červnovou neděli měl do své třinácté pražské sezóny vstoupit letní Kinematograf bratří Čadíků. Nestalo se tak. Nejprve přišli jeho provozovatelé o možnost promítat na tradičním místě na Střeleckém ostrově kvůli jeho plánované rekonstrukci. Několik dnů před plánovaným začátkem projekcí jim městská část Praha 2 nepovolila vjezd nákladních vozidel do náhradních prostor v Riegrových sadech. Pražané se tak tradiční letní atrakce prozatím nedočkají.

Že se blíží nepříjemnosti, začalo být bratrům Čadíkům zřejmé, když se poprvé podívali do plánů na revitalizaci Střeleckého ostrova. Věděli, že kvůli ní letos na ostrově promítat nebudou. Plánovali však, že se po revitalizaci na toto místo opět vrátí. S tím však nepočítají autoři projektu.

Městská část Praha 1 plánuje podle návrhu, který pro ni navrhla společnost Zahrada nad Metují, na ostrově za zhruba 40 milionů korun vystavit nové cesty, louky pro odpočinek, bruslařské dráhy, atraktivní světelné kužely nebo výtah pro vozíčkáře. Sportovní plochy tělovýchovné jednoty Start mají být zpřístupněny veřejnosti a ostrov má být i díky novým elektrickým přípojkám častěji využíván pro komerční akce. Prostor pro letní kino byste tu však hledali marně. "Tak, jak jsou plány teď, mi to přijde nerealizovatelné. V úvahu by přicházela pouze varianta malého kina," řekl nedávno pro ČTK jeden z pořadatelů letního kina Petr Pošvic.

Nech stromy žít

Proti plánované přestavbě ostrova se vyjádřil Národní památkový ústav i ekologické sdružení Arnika. Zástupci Arniky a několika dalších sdružení kromě požadavku na zachování letního kina a festivalu United Islands kritizují plán pokácet na ostrově 86 stromů z celkového počtu 287 stromů. Odborný posudek, který si sdružení nechala udělat, přitom ukazuje, že skutečně nemocných je jen 37 stromů, 18 stromů je možné ošetřit a zbylých 29 je zdravých a k jejich kácení není žádný důvod. Jeden by se ale přeci našel. „Je nutné upozornit v případě realizace návrhu na významný koncepční posun ducha parkové plochy, a to od přírodě blízké volnější, klidnější, prostší k dynamičtější, frekventovanější, strožejší, komerčnější typu Žofín, Kampa," píší soudní znalci Pavel Trpák a Jiří Grulich v závěru odborného posudku, který si nechalo vypracovat sdružení Arnika. Střelecký ostrov se tak po Žofíně má stát dalším ostrovním prostorem uzpůsobeným ke konání komerčních akcí. Letní kino však mezi vyvolené atrakce nepatří. To se však řadě lidem nelíbí. Zástupci Arniky i dalších sdružení se mají v tomto týdnu setkat se zástupci radnice první městské části a budou hledat oboustranně přijatelný kompromis na podobě revitalizace ostrova. Petici pro zachování kina na Střeleckém ostrově již podepsalo několik tisíc lidí

Reklama

Každý den jinak

Provozovatelé letního kina tedy začali pro letošek hledat náhradní prostory. Jako vhodná lokalita se nabízely Riegrovy sady. Zde se brzy domluvili se Sokolem Královské Vinohrady na pronájmu plochy atletického stadionu. K promítání nepotřebovali povolení od radnice, protože se jednalo o soukromý pozemek, přesto se rozhodli jednat s radnicí o případné záštitě a podpoře.

Zprvu vše vypadalo nadějně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) dokonce na tiskové konferenci nevyloučila možnou záštitu městské části. Během několika dní ale bylo všechno jinak a radnice Prahy 2 nepovolila organizátorům průjezd nákladního auta parkem. Což se rovná praktickému zákazu celé akce, protože bez tohoto povolení není možné dostat na místo potřebnou techniku. Dnes tak na internetových stránkách kina najdeme jen omluvu: „Vážení přátelé letního kina, projekt je dočasně pozastaven, hledáme alternativní místo pro kino."

Že se v případě radních nejedná o přehnanou starost o městskou zeleň, potvrzuje zdůvodnění zástupce starostky. „Nemáme žádnou informaci o tom, jak by kino vypadalo. Pravděpodobně by tam přišly stovky lidí, kteří by se občerstvovali alkoholem," řekl Lidovým novinám zástupce starostky Václav Vondrášek (ODS). „Že promítání neprojde přes město, jsme vůbec nečekali. Nedodali jsme jim tedy dostatek informací," říká dnes provozovatel kinematografu Josef Čadík.

Na osmičce hlučí jen tramvaje

Vedení radnice Prahy 2 také argumentuje tím, že s promítáním nesouhlasí lidé bydlící v okolí sadů. Ti se prý obávají častého rušení nočního klidu. Kolik takových protestujících na radnici druhé městské části dorazilo a jestli si myslí, že jsou návštěvníci letního kina o tolik hlučnější než návštěvníci stánků se zahrádkami, se už od radních nedozvíme. Jejich kolegové z osmé městské části už pátým rokem promítají v prostorách Českého rozhlasu v Kaizlových sadech na Invalidovně. Žádné větší potíže zatím nezaznamenali. „Ohlasy jsou veskrze pozitivní. V posledních letech se výrazně zvyšuje návštěvnost a za dva prázdninové měsíce navštíví letní kino minimálně 15 až 17 tisíc spokojených diváků," říká vedoucí odboru kultury městské části Praha 8 Petr Bambas. Problémy v podobě výtržností návštěvníků v Karlíně nemají. Řeší jen problémy s hlukem. V posledních pěti letech přišli na radnici Prahy 8 celkem tři stížnosti obyvatel sousedních bytových domů týkající se hluku. Měření provedené ve spolupráci s hygienickou stanicí a specializovanou firmou však ukázala, že limity překračuje samotný "standardní" hluk ruchu velkoměsta (projíždějící auta v okolí, tramvaje v Sokolovské ulici atd.) bez přispění letního kina. „V letošním roce tedy plánujeme v rámci možností protihluková opatření, abychom případným dalším stížnostem předešli," říká Petr Bambas.

Promítači z Kinematografu bratří Čadíků se nevzdávají nadějí na to, že se jim letošní pražskou sezónu přeci jen podaří zahájit. „Prozatím jsme žádné náhradní místo nenašli. Existuje však možnost, že obnovíme jednání s Prahou 2 a Sokolem. Zástupce starostky se jednání nebrání, teď čekám na to, jestli mi zástupce Sokola zvedne telefon," říká Josef Čadík. Jestli toto jednání skončí dohodou, mohla by se promítačka v Riegrových sadech rozezvučet už v příštím měsíci.