Reklama
 
Blog | Václav Zeman

Čtyři přehmaty Ivana Langera

Ministr vnitra volá po změně ve vedení Českomoravského fotbalového svazu. Jeho výroky z posledních týdnů i postupy jím vedeného úřadu však ukazují, že by si změnu zasloužilo i samotné ministerstvo.

Pokud bychom fungování Ivana Langera chtěli přirovnat k žákovi základní školy, mohli bychom říci: Žák byl na začátku školního roku snaživý, pečlivě se připravoval a jeho práce měla docela dobré výsledky. Od pololetí je ale jako vyměněný. Ruší výuku nevhodnými výkřiky a domů nosí samé špatné známky.

Podívejme se nyní na čtyři přehmaty, kterých se sám ministr i jeho úřad v posledních týdnech dopustili.

Přehmat první: Chomutov

"Ten obecný koncept považuji za správný a v tomto má paní primátorka moji plnou podporu. Nelze zavírat oči před tím, že jsou lidé, kteří parazitují na systému," prohlásil Ivan Langer v Nedělní partii na TV Prima.
Otevřeně tak podpořil postup primátorky města Chomutova Ivany Řápkové, která se rozhodla řešit problém s chudými lidmi, kteří dluží na nájemném a dalších službách tím, že jim exekutoři zabavují peníze rovnou při přebírání sociálních dávek.

Reklama

Postup, který další z ministrů, Michael Kocáb, označil za nezákonný, je v očích ministra vnitra tím správným nástrojem na to, jak řešit problém lidí žijících v sociálním vyloučení. Ministr přitom zvolil rétoriku, za kterou by se nemusel stydět ani předseda Dělnické strany. Proč? Podle všeho jen kvůli populistické snaze získat sympatie na tématu, kdy s ním bude souhlasit většina voličů.

Přehmat druhý: Násilí na stadionech

Den předtím vyšel v deníku Sport rozhovor s Ivanem Langerem, ve kterém se tvrdě opírá do vedení Českomoravského fotbalového svazu a navíc se zmiňuje i o tom, jak se těší na případné změny v jeho vedení. "Moc bych si to přál. Kdyby ve vedení svazu byli lidé, kterým na fotbale opravdu záleží, pro které to není jen příležitost vozit si zadky po celém světě a užívat si prebendy a dělat byznys, tak jsme mohli být podstatně dál. Ztratili jsme strašně moc času," řekl ministr vnitra na adresu fotbalových funkcionářů v souvislosti se smlouvou mezi Policií ČR a fotbalovým svazem. Podle nového zákona o policii totiž policisté nemají fungovat jako pořadatelé při sportovních utkáních. První kolo fotbalové ligy přitom ukázalo, že pořadatelé fotbalové chuligány bez přítomnosti policistů zvládnou jen těžko a jejich nepřítomnost na stadionech vedla minimálně na dvou místech k násilnostem.

Ať už si o fotbalových funkcionářích myslíme cokoli, je třeba souhlasit s výrokem předsedy fotbalového svazu, že ministr vnitra si ze svého postavení nemůže dovolit navrhovat změny ve vedení občanského sdružení a zasahovat tak do jeho činnosti.

Přehmat třetí: Dělnická strana

Tuto událost je možná zatím nepřesné zařazovat mezi přehmaty, ale podle všeho se k němu schyluje. Jedná se o vládní návrh na rozpuštění Dělnické strany. Strana, která od loňského roku na desítkách akcí viditelně zastřešila českou neonacistickou scénu, o čemž svědčí personální propojení i vzájemné odkazy na webových stránkách a dalších materiálech, možná nebude rozpuštěna v důsledku nekvalitního právního posudku vytvořeného ministerstvem vnitra. Nejvyšší správní soud o rozpuštění Dělnické strany zatím nerozhodl a únorové jednání odročil na 4. března, kdy by měl zaznít verdikt.

Odborníci na extremismus, kteří se seznámili s vládním návrhem se obávají, že tak jak je v současnosti sepsán nebude pro soud dostatečným důvodem k rozpuštění. Hlavní argumentace je opřena o porušování shromažďovacího zákona. O protiústavnosti této strany a jejím vystupování proti demokratickému systému a základním lidským právům však v návrhu není prakticky nic.

4.) Přehmat čtvrtý: eGoverment

Čtvrtého faulu se ministerstvo vedené Ivanem Langerem dopustilo při plánované elektronizaci státní správy prezentované pod značkou eGoverment. Převést všechny úřední informace z papírů do elektronické podoby je chvályhodný počin, který je v řadě zemí již samozřejmostí. Jeho prosazování je však spojeno s řadou problémů.

Ministr Langer se totiž pokusil urychlit schvalovací proces čtyř z pěti zákonů potřebných k zavedení eGovermentu – zákonu o registru obyvatel, o registru právnických osob, o registru nemovitostí, o registru práv a povinností. V lednu je schválila vláda i poslanci z výboru pro veřejnou správu. Jak však upozorňuje Petr Holub na Aktuálně.cz: „Zrychlený přístup má závažné nedostatky, které mohou být v rozporu s ústavou. Poslanci nedostali u čtyř zákonů z pěti šanci, aby zkontrolovali, co vlastně ministr vnitra zamýšlí. U komplexního pozměňovacího návrhu není k dispozici důvodová zpráva, která by objasnila účel zákonů, nejsou vyčísleny náklady pro státní pokladnu. Ve třetím čtení budou hlasovat o úplně jiném zákoně, než který propustili v prvním čtení."

Zákony přitom obsahují třeba návrh toho, že správu registrů se všemi daty o soukromých osobách a firmách bude mít na starost úřad podřízený ministru vnitra. Ministr vnitra tak bude spravovat databázi se všemi dostupnými údaji o občanech, firmách a nemovitostech.

Ministr v chapadlech Krakatice

Tuto významnou pravomoc tak získá člověk, který byl opakovaně zmiňován v souvislosti s několika korupčními aférami. Jen pro připomenutí: Server Aktuálně.cz v dubnu loňského roku uveřejnil článek informující o tom, že jméno Ivana Langera se objevilo v proslulém svazku Krakatice. Dostal se tam díky kontaktům s na právníkem a podnikatelem Luďkem Sekyrou, který byl v kontaktu s lidmi z okolí Františka Mrázka. Záznamy odposlechů dokázaly, že Ivan Langer se tehdy snažil lobboval za zájmy skupiny podnikatelů kolem Luďka Sekyry, kteří se snažili získat největší tuzemskou stavební společnost IPS. Sešel se kvůli tomu i se šéfy Investiční a poštovní banky a tato skupina lidí pak spolu s IPB tuto stavební firmu koupila. IPB však nakonec přešla do nucené správy a v druhém kole prodeje IPS zvítězila firma Skanska.

Ivan Langer se ohradil, že od nikoho nikdy nevzal žádné peníze a také o tom není žádná zmínka ve spisu Krakatice. Odposlechy však obsahují zmínky o tom, jak se František Mrázek se svými spolupracovníky baví o tom, že Ivan Langer dostane deset milionů.

V únoru tohoto roku pak bylo Langerovo jméno zmiňováno v souvislosti s částkou 18 milionů korun, kterou při tradičním rozpočtovém porcování medvěda přihrál pro občanské sdružení Muzeum olomoucké pevnosti, jehož je čestným členem a které vede jeho asistentka. Částka bude občanským sdružením použita na renovaci historické památky v centru Olomouce. Když na tuto souvislost upozornila novinářka deníku Aktuálně.cz, poslal jí ministr vnitra následující textovou zprávu: "Ach jo. Je to blbost, zapšklost nebo zloba? Po vás zůstanou takové smradlavé pšouky, po nás v Olomouci velké dílo! Je mi vás líto. P.S. Bude to blbost, jinak byste nepsala o golf areálu, což je lež."

Když si tak člověk připomíná tyto události a sleduje zmíněné přehmaty přibývající pod rukama ministra vnitra, napadá ho jediné: Nezasloužilo by výměnu vedení samo ministerstvo?