Reklama
 
Blog | Václav Zeman

Anglie pod bílou peřinou

Začnu trochu netradičně. A to sice popisem události číslo jedna, která v těchto dnech hýbe celou Británií. Tou je nečekaná sněhová nadílka. První vločky začaly padat už během prvního únorového dne. V noci z prvního na druhého února však velkou část Británie definitivně pokryla bílá přikrývka a to i na místech, kde na to nejsou úplně zvyklí, jako třeba tady v Bournemouth.

Setkání se sněhem tu mělo hned několik podob. Nejdřív mi paní v bance při zařizování účtu vyprávěla o tom, že tu sněží opravdu jen vzácně. „Naposledy to bylo asi před pěti lety," říkala a z jejího překvapeného výrazu tomu člověk musel věřit. Při cestě městem jsem pak na několika místech narazil na místní středoškoláky, jak se zuřivě koulují. Několik z nich bylo precizně vyvedených do emo stylu, takže jejich černé účesy výborně kontrastovaly s létajícími koulemi. Další studentka si zase užívala psaní do sněhu a pak si ho radostně fotila na telefon. Pro mladé je taková zima zatím převážně zdrojem zábavy.

Večerní zprávy už ale ukázaly, že jen o zábavu v tomhle případě nejde. Reportéři BBC se střídali z různých míst a vyprávěli o tom, jak příval sněhu ochromil dopravu (vzpomínám přitom na reportáže českých médií o tom, jak silničáři zase nevyjeli), jak došlo k mnoha nehodám a jak zůstalo zavřených asi tři tisíce škol (o tom samém v Guardianu). Zajímavý rozměr ukázala jedna z dalších reportáží. Skoro šest milionů Britů dnes nešlo do práce, protože se tam prostě nedostali a nebo zůstali doma cíleně, aby si mohli užívat sněhovou nadílku se svými dětmi. Reportérka se ptá ekonomického analytika, jaký vliv může mít taková skutečnost na současnou v recesi se zmítající ekonomiku a ten s vážnou tváří mluví o tom, že ekonomickou ztrátu může jen za dnešek vyčíslit na 1,2 miliardy liber a pokud to tak bude pokračovat i v dalších dnech, může skončit až na pěti miliardách liber. „Je to lavinovitý efekt přecházející v pokles obchodování, když si lidé nekupují svoje sendviče k obědu a neberou své noviny a kávy," řekl k tomu v jiné zprávě BBC Stephen Alambritis z The Federation of Small Businesses, obchodní organizace zastupující zájmy malých firem.

Je opravdu překvapivé sledovat, že taková sněhová nadílka nemusí být jen zdrojem zábavy i to jak několikacentimetrová vrstva sněhu dokáže rozklížit tak vyspělou zemi, jakou je Anglie. Kuchař hotelu, ve kterém pracuji, na to dnes říkal: „Až někdo bude chtít vést válku proti Anglii, stačí když na ni nahází několik centimetrů sněhu."

PS: Předchozí řádky jsem psal na začátku týdne těsně po svém příjezdu do Bournemouth. Poté se obloha na několik dní uklidnila, ale dnes to tu máme od rána opět bílé na černém (viz dnešní BBC). Matka příroda tak Britům názorně ukazuje, že nejen globálním oteplováním živ je dnešní člověk…

Reklama