Reklama
 
Blog | Václav Zeman

Prezidenta máme. A co dál?

Mnozí se velmi aktivně angažovali při první přímé volbě prezidenta. Zájem o to, co se děje kolem, by nám ale měl vydržet i dlouho po ní.

Česká republika má za sebou první přímou volbu prezidenta. Šest z každých deseti dospělých obyvatel republiky se minulý víkend vydalo do volební místnosti, aby se svým hlasem podílelo na tom, kdo bude po příštích pět let prezidentem republiky.

Ať už je náš výsledný pocit z voleb jakýkoli, měli bychom respektovat jejich výsledek. Veřejný prostor se v posledních dnech hemží rozhořčením nad zvoleným prezidentem, zapojuje se do něj i spousta skautů. Součástí vyspělé demokracie však je i to, že občané umí přijmout rozhodnutí většiny (a v případě této volby to většina opravdu byla – vítězný kandidát získal o téměř 500 tisíc hlasů více a zvítězil ve všech krajích kromě hlavního města). Emigrace nebo rezignace a prohlášení typu „Tohle není můj prezident“ proto nejsou řešením. Pokud nejsme spokojení s tím, jak volba dopadla, je to naopak o to větší výzva zůstat tady, sledovat, co se na Hradě i kolem nás děje a aktivně se zasazovat o to, aby se o věcech, které se nám nelíbí, mluvilo a ještě lépe o to, abychom se sami zasazovali o to, aby se měnily k lepšímu.

20 minut každý týden

Reklama

Na začátku celé aktivity s názvem „Daruj 20 minut, rozhodneš o 5 letech.“ jsme v úvodním článku na blogu psali: „Jedním z cílů skautingu vychovávat aktivní občany, kteří i za cenu vlastního nepohodlí trvají na respektování morálních hodnot a kteří aktivně vstupují do společenského dění kolem sebe. Rezignovat na hledání toho, komu dám svůj volební hlas, se s tímto cílem silně vylučuje.“ Po celý poslední měsíc, který zbýval do prezidentské volby, jsme se vám následně snažili nabídnout dostatek informací a zdrojů, abyste se mohli dozvědět o programech a názorech všech kandidátů a mohli se fundovaně rozhodnout, komu dáte svůj hlas. I když tato aktivita končí, budeme rádi, když ve vás tento zájem o věci veřejné nevychladne.

Darujte tedy 20 minut každý týden i nadále. Darujte je tomu, abyste se dívali kolem sebe a všímali si toho, co se děje ve vaší ulici, ve vaší čtvrti, ve vašem městě. Bavte se o tom, co se vám líbí, ale i o tom, co byste rádi změnili, se svými přáteli a blízkými. A pokud dojdete k názoru, že některá z věcí, které jste si všimli, je opravdu přespříliš a je třeba s ní něco udělat, neváhejte a udělejte to! Obraťte se na své volené politické zástupce, iniciujte petice občanů, mluvte o problémech s lidmi ve vašem okolí. Pokud nic z toho nezabere, můžete se pokusit dojít až k uspořádání místního referenda.Příklady referend, která se na několika místech republiky konala ve stejném termínu jako prezidentská volba, ukazují, že řada věcí se dá měnit i když se to zprvu může zdát nemožné (za řadou z těchto referend také stáli skauti). Na posledním Valném sněmu si Junák odhlasoval, že apolitičnost, která je uváděná ve Stanovách, není v rozporu s veřejnou angažovanosti a zájmem o věci, které se dějí kolem nás.

Urážky a kydání špíny jsou jednoduché a zvládne je každý. Mnohem těžší je začít něco dělat. To už pro každého není. Urážek bylo v závěru kampaně i po samotné volbě dost, teď je nejvyšší čas na ty činy. Začněte ještě dnes…aspoň 20 minut.

Co můžeme dělat?

Na konci minulého článku jsme nabízeli několik konkrétních kroků, které můžete podniknout před přímou volbou prezidenta. Během akce „Daruj 20 minut“ jsme pak postupně představovali programy pro oddíly. Někteří z vás si díky nim možná vyzkoušeli debatu prezidentských kandidátů, přípravu programu vlastní strany nebo volbu nanečisto. Nyní nabízím několik dalších tipů, které můžete vyzkoušet teď:

· Čtěte radniční noviny – přineste si na schůzku radniční noviny vašeho města nebo městské části, projděte si je společně, všímejte si událostí a témat, které se ve vašem městě právě řeší, můžete přinést i zápis z posledního jednání rady města nebo zastupitelstva a společně si přečíst i ten.

· Uspořádejte debatu nebo referendum nanečisto o vybrané obecní záležitosti – vyberte si některé aktuální téma, aktuální událost, která se ve vašem městě nebo čtvrti právě řeší, uspořádejte na to téma debatu (přizvěte na ní klidně i člověka, který se tématem zabývá), můžete vytvořit dva tábory, kde každý může zastávat různý hlas. Další zajímavou možností je uspořádat během schůzky, výpravy nebo kurzu referendum k vybranému tématu. Tomu by ale měla předcházet informační kampaň obou táborů, ve které budete všechny voliče informovat o tom, proč by měli či neměli hlasovat pro možnost, kterou zastáváte.

· Zúčastněte se společně jednání zastupitelstva – jednání zastupitelstva bývají veřejná. Zajímavou možností programu (vhodnou spíše pro kmeny) je zúčastnit se části tohoto jednání. Zjistěte si přitom, jaké strany jsou v zastupitelstvu zastoupeny, jaké byly výsledky posledních komunálních voleb, kdo byl kdo z vystupujících na zastupitelstvu.

Václav Zeman – Šík

za Daruj 20 minut, rozhodneš o 5 letech (Šík, Plavčík, Julie, Karamela a Evi)

Psáno pro blog na webu Skautská Křižovatka (4.2.2013).